18/09/15 MUSICA SACRA avec OXALYS -MAASTRICHT (NL) 22h Sint-Pieter-Beneden

Nederlandse première

GABRIEL PIERNÉ Voyage au Pays du Tendre

BETSY JOLAS Motet IV ‘Ventosum vocant’ Nederlandse première

TORU TAKEMITSU And then I knew ‘twas Wind (fl, alto, harp)

Op 26 april 1336 beklom de Italiaanse dichter Francesco Petrarca de Mont Ventoux in de Provence. Hij beschreef zijn tocht in een Latijnse brief aan zijn vroegere biechtvader. Eenmaal op de top slaat Petrarca Augustinus’ Confessiones open, bij een passage waar deze mijmert over hoe de mens onder de indruk komt van vergezichten, maar tekortschiet wat betreft inzicht in zichzelf.

De Franse componiste Betsy Jolas componeerde Petrarca’s tekst – de eerste, symbolische, beschrijving van een bergbeklimming in onze literatuur – als het motet Ventosum vocant voor sopraan en een ensemble met vijf instrumentalisten. Op het programma voorts Gabriel Pierné’s Voyage au Pays du Tendre, een reis langs vele vormen van liefde en genegenheid, en de gevoelens die daarbij horen. Tot slot And then I knew ’twas Wind van Toru Takemitsu, naar een gedicht van Emily Dickinson.

 

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s